Hudvård- viktigt för ditt yttre

Att verkligen vårda om sin hud är väldigt viktigt om man vill att huden ska vara fräsch och inte åldras i förtid. Huden och ansiktet är det första man lägger märke till hos en person, därför är det viktigt att sköta om den på bästa sätt.  Vad bör man då tänka på för att vårda sin hud på allra bästa sätt?

Kosten

vitaminerTänk på att bra hudvård inte bara bedrivs utifrån utan också inifrån, det vill säga vad vi äter och vad vi gör, påverkar i hög utsträckning också huden. Ett av de enklaste sätten att förbättra huden är att se till att man sover tillräckligt, eftersom sömnbrist kan leda till utslag, finnar samtidigt som huden kan se hängig ut. De ämnen vi får i oss via kosten påverkar också huden i största möjliga mån. Visste du exempelvis att Vitamin B5, även kallad pantotensyra, påskyndar celltillväxten och stimulerar sårläkning och reparation av skadad hud. Denna vitamin gör bland annat  att håret blir starkare och bättre, hudproblem så som acne minskar samt att den förbättrar leverns viktiga avgiftande verkan. Chinamjöl är ett annat kosttillskott som påverkar vår kropp positivt, det är rikt på omega 3, antioxidanter, mineraler och protein. Personer som provat chiamjöl säger att de har fått mer energi, ett minskat sötsug samt starkare och friskare hud och naglar. Vi har hittat ett företag online som har ett bra miljötänk och som säljer bra kosttillskott, Grön Gåva. Hos dem hittar du både vitamin b5 och chiamjöl under rubriken kosttillskott.

Huden

Försök att i största möjliga mån satsa på naturliga hudvårdsprodukter fria från syntetiska ämnen, men även animaliska ämnen. Försök även att undvika produkter med olika doftämnen eftersom dessa ofta är syntetiska och då tas upp av huden, vilket leder till att det kommer in i blodcirkulationen. Det är också viktigt då du väljer hudvårdsprodukter att få hjälp att välja en serie som är anpassad för din hudtyp.

hudvård

De vanligaste hudtyperna är;

  • Torr hy – Har du en torr hudtyp är det indikation på att den har för lite fukt och fett. Har du en torr hudtyp är ofta ytan sträv och det är lätt att man plagnar bitvis i ansiktet. Här gäller det att hitta produkter med hög halt av både fukt och fett för att stabilisera huden och få den mjuk och smidig igen. Ett tips för riktigt torra hudar är att satsa på produkter som är oljebaserade.
  • Känslig hy– Har du en känslig hud brukar det karakteriseras med att du lätt blir röd och irriterad i huden. Denna hudtyp är extra känslig viket gör att det är väldigt viktigt att använda skonsamma produkter som inte huden reagerar på. Satsa på produkter som har en lugnande verkan, exempelvis produkter med aloe vera. Undvik produkter som ökar blodcirkulationen.
  • Blandhy – En blandhy brukar även kallas ”normal till fet hy” och kännetecknas vanligast med att man blir blank i T-zonen, det vill säga panna, näsa och haka. Här gäller det att hitta produkter som skapar balans och verkar sammandragande, utan att bli för uttorkande.  Ett tips är att införskaffa produkter för en normal hy och komplettera med särskilda produkter på problemområdena.
  • Fet hy – Har du en fet hy karakteriseras det med att du ständigt är blank, du har lättare att drabbas av pormaskar och kvisslor. Vad det beror på att man har fet hy är lite olika. Vanligast är det att det är hormonellt betingat, att det är ärftligt. En annan orsak kan vara att du använt fel hudvårdsprodukter vilket kan förvärra huden avsevärt. Många som har en fet hy tror att de behöver uttorkade produkter viket är helt fel, en fet hy behöver milda produkter som stabiliserar upp fett balansen i huden.

Vacker hy

Ta gärna hjälp av en hudterapeut för att få hjälp vilken hudtyp du är. Beroende på hur du skött huden kan du ha en hudtyp i grunden men övergått till en annan eftersom du valt fel produkter. Exempelvis kan en torr hud ge intrycket att vara en fet hud om du torkat ut den för mycket. Huden producerar då mer talk vilket gör att du ser fet och glansig ut på ytan, fast huden är uttorkad under.